Meer lezen

Onderstaande boeken gaan allemaal over hyperventilatie:

Hoera, ik heb hyperventilatie
Als je last hebt van hyperventilatie of zelfs chronische hyperventilatie, zul je misschien vinden dat deze titel de spot drijft met dat wat jouw leven beheerst, dag in dag uit. De ellende, de angst voor een aanval, de angst dat het leven nooit meer wordt als vroeger. Dat kan toch niet vallen onder de noemer ‘Hoera’? In dit e-boek vertelt Alexander Odijk dat deze zin voor hem waarheid is. Dankzij deze zin kwam hij van hyperventilatie af. Hij legt uit hoe ook jij straks vol overtuiging ‘Hoera, ik heb hyperventilatie’ kunt roepen.

 

 

Hyperventilatie ontkracht
Chronische hyperventilatie: een veel voorkomend én onderschat probleem
Oververmoeid, pijnlijke spieren, onrustige darmen… Veel mensen hebben last van vage klachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. De boosdoener zou wel eens chronische hyperventilatie kunnen zijn. Chris Lenaerts brengt haar jarenlange ervaring in de begeleiding van hyperventilatiepatiënten samen in dit boek. Ze gaat in op de oorzaken en gevolgen van hyperventilatie en biedt de lezer een concreet behandelingsplan aan.

 

 

Alle therapeuten gehad?
Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben last van gezondheidsklachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Denk aan nekpijn, hoofdpijn, rugpijn, whiplash, chronische vermoeiheidssyndroom, duizeligheid, spierreuma (fibromyalgie), hyperventilatie of prikkelbare darm. Deze (stress)klachten worden ook wel SOLK genoemd: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. SOLK-patiënten gaan vaak van de ene dokter naar de andere therapeut.

 

 

Ademhaling als medicijn
In het eerste deel ‘Ademhaling en stress’ leest u welk verband er bestaat tussen ademhaling en stress. Hoe is het gekomen dat de mens in deze tijd te kampen heeft met een uit de hand gelopen ademvolume? Als je de oorzaak weet van een verstoorde ademhaling kun je ook werken aan een oplossing daarvan! In het tweede deel ‘Ademvolume en aandoeningen’ gaan de schrijvers in op specifieke gezondheidsproblemen die samengaan met een te groot ademvolume, zoals luchtwegproblemen, hartklachten, darmklachten, slaapstoornissen en psychische klachten.

 

Hyperventilatie ontmaskerd
In dit boek benadert Chris Lenaerts deze psychosomatische aandoening niet vanuit een gecompliceerde wetenschappelijke visie. Integendeel, ze biedt de lezer een behandelingsplan aan met zelfonderzoek, tal van relaxatietechnieken, nieuwe leefpatronen en denkwegen. Ombuiging van de gedachtegang, en zelfzorg. Kortom een écht doe-boek. Zij schenkt veel aandacht aan de oorzaken van het ziektebeeld zoals: het perfectionisme waaraan de hyperventilant lijdt, de irreële gedachtegang die hij volgt, de hoge eisen die hij zich stelt.

 

Hyperventilatie
Heb je weleens het idee zonder enige reden buiten adem te zijn? Zegt de huisarts dat je niets mankeert, terwijl jij weet dat er iets mis met je is? Heb je last van hartkloppingen en angstaanjagende pijn in de borst? Geeuw en zucht je voortdurend? Tintelen je vingers nogal eens? Heb je vaak momenten van afwezigheid? Hoor je soms zeggen dat je zwaar op de hand bent? Heb je weinig zelfvertrouwen?

 

Verademing
Sporters en andere gezonde mensen ademen in rust vier à acht keer per minuut. Stress, roken, drugs, overgewicht en ADHD zijn factoren die zestien à twintig adembeurten kunnen veroorzaken. Mensen die deze fenomenen hebben, verspillen energie en verergeren hun psychische en lichamelijke klachten. Een slechte ademhaling is vaak ook een oorzaak van hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid, angst en depressie. Dit boek reikt middelen aan om onze fysieke en mentale gezondheid te verbeteren: eenvoudige ademhalingsoefeningen, trager en bewuster eten, lopen, wielrennen en roeien.

 

Blijven ademen
De mallemolen van het leven eist steeds meer van ons, met alle gevolgen van dien, zoals hyperventilatie, burn-out en stressklachten. In Blijven ademen leer je via een vierstappenplan – de hartcoherentietraining – een eenvoudige tech­niek om op een gezonde manier met stress om te gaan. De oefeningen vergen amper 3 x 6 minuten per dag van je tijd en kunnen ondersteund worden door handige apps. De auteurs geven ook advies over biofeedbacktoestellen indien je zelf controlemetingen wenst uit te voeren.
Blijven ademen is een praktisch, helder werkboek om stress de baas te blijven, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dit boek wordt jouw personal coach!

Andere boeken

Leven met Wind mee
“Dramaloosheid’ – zo noemt Jelle Hermes het. Een leuk en moeiteloos leven met minder tegenwind en veel minder ellende. In “Leven met wind mee’ laat Jelle Hermus zien hoe je de kwaliteit van je leven drastisch verbetert met één simpele gewoonte die alles verandert.
Na zijn succesvolle debuut “Steeds leuker’ gaat Jelle Hermus in dit praktische boek een stap verder en een laag dieper. Leer over scheten, meditatie en de kracht van innerlijke rust. En laat je meenemen op reis langs een simpeler leven vol kalmte, compassie en dolle pret.
Want het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. En zodra je leert om je eigen drama te verminderen, kun je zomaar met een wezenloze glimlach op je snoet over straat lopen.
Dit boek gaat NIET over hyperventilatie maar is een prima aanvulling na het lezen van ‘Hoera, ik heb hyperventilatie’